Tarta czekoladowa z bananami - przepis!

Pieczenie ciast nie jest moją mocną stroną, jednak od casu do czasu spróbuję swoich sił jako cukiernik;) Podobno każdemu wolno, więc czemu sobie odmawiać słodkich przyjemności? Moją słodkością, która o dziwo mi wyszła była tarta czekoladowa z bananami. Przepis poniżej!


Zrobienie tarty nie było takie trudne, jak na początku myślałam. Dzięki mojej małej pomocnicy Ani, poszło nam jeszcze szybciej. Ania bardzo lubi pomagać w moich kuchennych rewolucjach, a z tego bardzo się cieszę. Nie będę Wam mówiła jaki bałagan był w połowie całej zabawy, tylko od razu przejdę do przepisu.

Przepis podesłała mi kiedyś siostra, jak się domyślam pewnie można go znaleźć gdzieś w internecie. Ona co i rusz sprawdza internetowe przepisy w swojej kuchni ;)


Tarta czekoladowa z bananami

Składniki:

- 220 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 300 g gorzkiej czekolady
- 180 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 banany


Przygotowanie:

Przygotuj formę na tartę o średnicy 27-28 cm. Spód: Masło pokrój na kawałeczki i ociepl w temperaturze pokojowej. Dodaj do masła cukier puder i utrzyj na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Następnie dodaj mąkę oraz sól i miksuj przez kilkanaście sekund, aż składniki będą łączyć się w większe kawałki. Uformuj z ciasta kulę, następnie ją rozpłaszcz i zawiń w folię, włóż do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim spód i boki formy. Ciasto na spodzie wielokrotnie podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Krem: Do garnka wlej 4 łyżki wody i włóż połamaną na kosteczki czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada będzie w połowie roztopiona. Wlej śmietankę i nie przerywając mieszania podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką w jednolitą, gęstą masę.
Następnie wyjmij formę z lodówki i ułóż na cieście plasterki bananów, jeden obok drugiego. Zalej masą czekoladową i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut. Potem wyjmij tartę i studź przez ok. 2 godziny.


Tarta jest pyszna i łatwa do zrobienia. Mam nadzieję, że przyda Wam się ten przepis i tarta będzie smakowała:) Tartę możecie podawać z bitą śmietaną albo cukrem pudrem:) Wtedy jest odrobinę słodsza (opcja dla tych, którzy nie lubią gorzkiej czekolady).


Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na tarty z owocami, podeślijcie:) Będę wdzięczna!


Tarta czekoladowa z bananami - przepis!


2 komentarze:

  1. Wczoraj właśnie jadłam taką pyszną tartę bananowo-czekoladową, a tu dziś u Ciebie znajduję przepis1 Wspaniale :) Mam nadzieję, że mi wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdzie! U mnie nie było zakalca co uważam za sukces;) Powodzenia i smacznego :)

      Usuń

Copyright © 2014 Kobieca Mama , Blogger